Go Green! – eksperyment z enzymem katalazy
Go Green! – eksperyment z enzymem katalazy
15.2.2022

Zajęcia Go Green i ziemniaki

Na ostatnich zajęciach Go Green uczniowie wykonali eksperyment związany z enzymem katalazy. O co w nim chodzi?

 

Okazuje się, że świeży ziemniak wykazuje ciekawą aktywność chemiczną. Po zanurzeniu w roztworze nadtlenku wodoru powoduje bulgotanie tlenu. Ta aktywność jest spowodowana specjalnym białkiem wytwarzanym przez ziemniaka w celu ochrony przed stresem oksydacyjnym. Enzym w ziemniaku nazywa się katalazą. Niemal wszystkie żywe istoty posiadają katalazę, łącznie z nami! Rozkłada ona nadtlenek wodoru na wodę i tlen. 

 

Podczas eksperymentu uczniowie spróbowali również uzyskać odpowiedzi na kilka pytań. Jak temperatura wpływa na aktywność enzymów w ziemniaku? Co się stanie, gdy włożymy ugotowanego ziemniaka do wody utlenionej? A druga część lekcji Go Green zakończyła się wykonaniem pieczątek z ziemniaków.

 

Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning.

Albert Einstein